Borilačke vještine

Sve o borilačkim vještinama

mma

Najjače borilačke vještine

Vrlo često kada mladi ljudi, posebno muškarci, odluče trenirati neku borilačku vještinu onda traže onu koja se smatra najjačom. Stoga vam se po glavi vrte neka od ovih pitanja:

Koja je borilačka vještina najefikasnije?
Koja je najjača borilačka vještina?
Koja je borilačka vještina najbolja za udarce nogom?

i još mnoga druga.

Oko samog pitanja koja je borilačka vještina najbolja i najjača postoji mnogo polemika i sukoba u krugovima stručnjaka i majstora borilačkih vještina. Zbog toga su i nastale mješovite borilačke vještine koje pokušavaju uzeti najbolje od svake pojedinačne borilačke vještine i primijeniti to za najbržu pobjedu u ringu.

Prema nekim istraživanjima i prema rezultatima koje se postiže treniranjem i prema tome kako ih je teško naučiti, ovo bi bio poredak najboljih borilačkih vještina za samoobranu:

mma

1. Kraw Maga
2. Keysi
3. Brazilski Jiu-Jitsu
4. Boks
5. Jeet Kune Do
6. Jiu-Jitsu
7. Wing Chun
8. Aikido
9. Karate
10. Kickboxing

Dakle ovo je popis za samoobranu. Možda vam izgleda čudno da je tu boks i keysi koji su sa zapada i definitivno ne ulaze u istu skupinu borilačkih vještina sa azijskima, ali se mogu relativno lagano naučiti i bez obzira što ne koristite noge, jedan dobar direkt može biti itekako efikasan za srušiti protivnika.
Druge su ovdje jer su svojom osnovnom filozofijom zamišljene da budu obrambene vještine i svaki pokret je stvoren zato da spriječi ozljedu na vama, a prouzroči je na protivniku koji je krenuo na vas.

lista borilačkih vještina koje smatraju najboljima za napad izgleda totalno drugačije, jer dok neke vještine služe tome da bi se zaštitilo sebe, druge imaju filozofiju da je napad najbolja obrana i da ćete najbolje obraniti sebe ako o tome ne razmišljate, nego si za cilj uzmete ozlijediti protivnika što je brže moguće. Dakle ovo je popis vještina koje se smatraju najsmrtonosnijim.

1. Kalarippayattu
2. Taekwondo
3. Karate
4. Sambo
5. Muay Thai
6. Krav Maga
7. Wing Chun
8. Capoeira
9. Ninjitsu
10. Silat

Činjenica je da se mošda nećete složiti s ovim popisom ili poretkom, ali to je i dobro, jer kada bi ovo bilo stopostotna istina, onda bi mnoge borilačke vještine izumrle jer ih se smatra neefikasnima. No mnogi instituti su pokušali raznim istraživanjima ovo dokazati ili oboriti i uvije dođu do rezultata koji nisu uspjeli niti jedno. Niti dokazati niti oboriti.

Dobar primjer je bilo istraživanje na Discoveryu gdje su uspoređivali snage udarca nogom, rukom ili kretanje za izbjegavanje. Majstor koji je imao najjači udarac nogom (toliko jak da je slomio senzore) smatrao se najopasnijim, ali opet nije mogao tim udarcem pogoditi majstora koji se specijalizirao u kretanju i izbjegavanju, dok je treći majstor imao pokrete rukom toliko brze, da su njegovi udarci bili brži od živčanih impulsa, što bi značilo u praksi da vas je udario i povukao šaku, a vaše lice još nije stiglo poslati impuls u mozak da je dobilo udarac.

Što vi mislite? Napišite u komentar!!

One Comment

  1. Mislim da je svaka borilacka vjestina, sama po sebi opasna, sve zavisi od toga kakv ste borac i koliko se na treningu trudite da prevazidjete svoje granice. Kickbox vec treniram 5 godina, i znatno sam primijeio razlike u svojim fizickim sposobnostima, mislim da je svaka borilacka vjestina jednako dobra, samo je bitno kako da je koristite…..